Pijnlijke borsten

Zodra je zwanger bent, veranderen er heel veel dingen in je lichaam. Eén van de dingen die zal veranderen, zijn je borsten. Vanaf het moment dat je zwanger bent, gaan je borsten zich voorbereiden op het moment dat ze dienen om je baby te voeden. Door een zwangerschap verandert de doorbloeding van je borsten, deze wordt namelijk beter. Ook is het zo dat het hormoon oestrogeen ervoor zorgt dat je meer klierweefsel in je borsten krijgt. Dit resulteert wel in gevoelige borsten die zelfs pijnlijk kunnen worden. Deze pijn kan je niet alleen in je borsten voelen, maar ook in je tepels. Wanneer je tepel wordt aangeraakt, kan dit een haast ondraaglijke pijn veroorzaken. Ook je tepelhoven zullen veranderen van kleur en structuur, maar dit zal geen pijnlijke borsten veroorzaken.

Je borsten zelf hebben geen spieren die je borsten goed kunnen ondersteunen wanneer je zwaarder wordt. Om je pijnlijke borsten te ondersteunen kun je gebruik maken van speciale meegroeibeha's. Deze beha's zijn speciaal bestemd voor zwangere vrouwen, ondersteunen je borsten en zorgen voor een beter gevoel. Je kunt ook een stevige sportbeha aanschaffen, in een maat groter dan de maat die je normaal hebt.

Om je borsten mooi te houden tijdens en na je zwangerschap is het belangrijk ze goed te verzorgen. Breng dagelijks een verzorgde crème aan op je borsten om zwangerschapsstriemen tegen te gaan en ontwikkel de spieren in je borsten door speciale oefeningen te doen. Wil je graag borstvoeding geven dan is het mogelijk om je borsten hier zelf op voor te bereiden. Neem de dunne, gevoelige huid van je tepels tussen je vingertoppen en masseer deze huid. Zo kun je alvast wennen aan het gevoel dat je krijgt als je borstvoeding geeft aan je baby.